TIETOA APUU-CHATISTA OPETTAJILLE JA OPPILASHUOLLOLLE

Kelle Apuu-chat on tarkoitettu?

Kaikille 7–15-vuotiaille lapsille, jotka tuntevat olonsa uhatuksi tai turvattomaksi. Chattiin voi tulla juttelemaan kaikenlaisista mieltä askarruttavista asioista. Chat on auki klo 9–22 joka päivä ja paikalla on aina lastensuojelun ammattilainen.

Miksi opettajien ja oppilashuollon kannattaa tutustua Apuu-chattiin?

Vaikka kouluissa on lapsille turvallisia aikuisia, joilla on velvollisuus esimerkiksi tehdä tarvittaessa lastensuojeluilmoitus, eivät opettajat ja muu koulujen henkilökunta aina ole paikalla, tavoitettavissa tai tietoisia siitä, että lapsi tarvitsee apua. Tällöin lapsi voi ottaa yhteyttä Apuu-chattiin.

Valitettavasti vakavien yhteydenottojen määrä on kasvussa Apuu-chatissa. Tämä tarkoittaa, että viikoittain joku lapsi ottaa yhteyttä Apuu-chattiin asiassa, joka johtaa rikosilmoitukseen, lastensuojeluilmoitukseen tai yhteydenottoon sosiaalipäivystykseen. 

Voinko tulla esittelemään chatin toimintaa luokalleni?

Kyllä, voit tulla tutustumaan chattiin luokkasi kanssa etusivun keskusteluikkunan kautta. Kerro ennakkokysymyksissä, että olet luokkasi kanssa vierailulla. Mainitse myös koulun nimi. Päivystäjä ottaa keskustelun vastaan, jos palvelussa ei juuri sillä hetkellä ole ruuhkaa.

Paras aika luokkien vierailuille on klo 9–12.

Onko muita tapoja esitellä chatin toimintaa oppilaille?

* Pyydä Apuu-chatin ammattilaisia kertomaan toiminnasta esimerkiksi omalle luokallesi tai koulun aamunavaukseen. Teemme koulukäyntejä niin virtuaalisesti kuin paikan päälle.

* Olemme tehneet lasten suosimien tubettajien Roni Backin ja Paqpan kanssa videon, jossa he kertovat omasta elämästään tilanteesta, jolloin he olisivat tarvinneet itse apua lapsena. Videosta ohjataan Apuu-chatin pariin. Video on vapaasti teidän opetuskäytössänne ja saatte jakaa sitä mielellään myös kollegoillenne, sidosryhmillenne ja Wilman kautta eteenpäin – olisi hienoa, jos voisitte näyttää videon kouluissanne esimerkiksi jonkun tunnin aluksi tai aamunavauksessanne, niin että mahdollisimman moni oppilas näkisi sen. Videon löydätte täältä: https://youtu.be/RDYwBZVfpDY

* Apuu-chat on Tiktokissa käyttäjänimellä @apuu_chat.

* Lisää tietoa ja työntekijöiden yhteystiedot löydät SOS-Lapsikylän verkkosivuilta: https://www.sos-lapsikyla.fi/apuu-chat/